Vad är DONATIONSVÄGGAR?


DONATIONSVÄGGAR ingår som en av tre delar i Astrid Göranssons konstnärliga gestaltning på trygghetsboendet Tunet i Råcksta. Läs projektbeskrivningen här >>>

Det var tur att Majsan (Micasa-värden på Tunet) tog hand om och samlade ihop alla de enstaka målningar som fanns i korridorerna A och B, innan renoveringsarbetet av Tunets tryghetsboende började 2012.

Vi drömmer om ett fynd, något värdefullt, bland det som lämnats kvar.

Första gången jag besökte Tunet och vi gick husesyn, berättade dessa bilder för mig om dem som bott här i huset, gått bort eller bara flyttat.
Jag kände igen blombuketten som vissnade i gult, på tavlan ovanför Moster Hannas gröna soffa, i det gult inrökta vardagsrummet, i Förslöv på -60 talet.
Det är värdefullt… att få denna association, en hälsning från min, från vår barndom.
Tunet har en liten skatt i sitt källarförråd av alla dessa ensamma målningar.
Dessa har återanvänts, återupprättas och går att ses tillsammans, i ett nytt koncept, DONATIONSVÄGGAR.
Alla blombuketterna samlas, ett gäng på en grön vägg i entrén. Oslagbart att mötas av blommor när du kliver in på Tunet.
Lite längre ner i entréhallen ser vi en annan, salongshängd tavelvägg, ett landskap av landskapsbilder, flytande på den gröna bottnen. Du kan se dem i farten, hur de flyter förbi, eller stanna upp vid en grusväg för att stå här nu, komma ihåg hur det var att stå där då.
Ja, just så här börjar en samling, utflyttning, inflyttning, samlingen växer och vi lägger till nya. Du är medskapande och kan tillföra samlingen något. Du kan donera den målning som du tröttnat på eller bilden som du vill bjuda andra på. Jag hoppas att dessa donationsväggar kan utvidga sig till fler platser, över hela Tunet, i framtiden.

Just nu består samlingen av ca 60 stycken målningar. Med hjälp av arkivet som fyller två syften finns möjlighet att planera en omhängningar och att följa hur samlingen växer, hur den i framtiden kommer att berättta något om den konst vi väljer att omge oss med.